BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

Cephalotus follicularis
Cephalotus este originar dintr-un colt mic din vestul Australiei si este o adevarata bijuterie in lumea plantelor carnivore, cel putin din punctul de vedere al colectionarilor. Motivul este faptul ca genul Cephalotaceae are numai o specie, Cephalotus follicularis, si nu are alte rude apropiate in regatul plantelor. Exista unele variatii in cadrul speciei, dar acestea tin de dimensiune si tipul de dezvoltare: unele au palnia-capcana de culoare rosie, mai ales atunci cand este asezata in plin soare, pe cand altele raman verzi in aceleasi conditii. Cand e asezat la lumina slaba, Cephalotus ramane verde.

Descriere
Cephalotus follicularis produce palnii-capcana lungi de 2-5 cm care sunt in general folosite pentru a atrage insectele taratoare; odata capturate, acestea nu mai pot iesi din structura bine pusa la punct a tecilor. La inceput, planta are un sistem de radacini fragile; in timp iasa, ele vor deveni rizomi subterani care vor produce alte plante la numai cativa centimetri de planta-mama. Tuburile care prind insectele apar pe planta incepand din primavara si pana toamna; iarna apar frunzele mici, plate. Florile se deschid pe ramuri inalte, ramificate, sunt mici (6 mm), albe si infloresc pe toata perioada verii; trebuie polenizate, fiecare facand cate 6-10 seminte.
Ingrijire si cultivare
Cephalotus provine dintr-un climat rece si nu ii place ca solul sa fie foarte cald, asadar e recomandabil sa aveti grija vara, pentru ca planta sa nu aiba de suferit. Este de preferat sa o tineti la umbra partiala si intr-un loc foarte bine ventilat.

Compostul trebuie sa fie format din turba, sphagnum sau o combinatie cu cele doua. Cand este transplantata in alt ghiveci, planta trebuie manevrata cu multa grija, mai ales in zona radacinilor, pentru a nu se rupe. Dupa divizarea plantei, compostul trebuie ''spalat'' cu un fungicid sistemic. Odata ce s-a prins, Cephalotus este o planta destul de rezistenta si va tolera o paleta larga de conditii. Pentru a creste perfect (intr-un grup de 15 cm diametru si palnii de 5 cm), va trebuie sa creasca in conditii perfecte.

Iarna planta carnivora va pierde din frunze, dar primavara vor aparea unele noi.

Inmultirea
Cephalotus follicularis se inmulteste prin seminte, butasi sau divizare (a plantei sau radacinii). Planta este destul de sensibila si trebuie ingrijita cu atentie. Iarna frunzele se pot rupe pentru a i folosite ca butasi din care sa obtineti alta planta carnivora; frunzele trebuie indepartate cu grija de pe planta, in asa fel incat punctul in care frunza a fost prinsa de planta sa ramana intreg (de acolo va aparea o noua plantuta, in aproximativ sase luni).

Utricularia vulgaris
Utricularia vulgaris este o planta carnivora cu urna care se gaseste in tara noastra in lacurile de ses. Aceasta specie traieste in apa iar florile ei se ridica deasupra, in aer. Frunzele sale sunt fin ramificate si au fixate pe cate un pedicel numeroade urne, care au diametru de cativa mm.

Urna este formata din doua starturi de celule. Pe stratul intern exista numerosi peri ramificati , formati dintr-o celula bazala si din 4 celule orientate in directii diferite.

Intrarea urnei este inchisa de un capacel, care este o prelungire spre interior a peretelui urnei. In jurul deschiderii urnei si pe fata externa a capacelului sunt numerosi peri senzitivi, ramificati.

Animalele mici care cauta un adapost in frinzele de Utricularia ating perii senzitivi de pe marginea acestora iar in 0,0625 urna executa o miscare de dilatare, care produce sugerea apei si a animalului respectiv in interiorul urnei, prin indepartarea capacelului.

Capacul inchide apoi urna iar animalul moare asfixiat. Dupa aproximativ 15 minute urna ia din nou forma initiala si prinde iar animale, pana cand se umple cu acestea.  Animalutele sunt digerate de enzimele secretate de perii ramificati. Produsele digestiei sunt absorbite de glandele ramificate si de stratul intern de celule aflate pe peretele urnei.

Darlingtonia californica
Denumire sinonima: Chrysamphora californica
Denumire populara: planta cobra
Familie: Sarraceniaceae
Origine: California si Oregon, SUA

Descriere
Darlingtonia californica (planta cobra) este unica printre cele trei genuri de plante carnivore de acest tip din America de nord, din doua motive:
- in primul rand, in palnia sa nu se aduna apa; in schimb, planta isi regularizeaza nivelul de lichid din interior eliberand sau absorbind apa in capcana care s-a ridicat dinspre radacini;
- in al doilea rand, Darlingtonia californica (planta cobra) nu produce enzime digestive, ca celelalte plante carnivore. Celulele care absorb substantele nutritive din prada cazuta in capcana sunt la fel ca cele pe care le au plantele obisnuite in radacini. In schimb, planta cobra se bazeaza pe o anumita bacterie care ajuta la descompunerea si absorbirea nutrientilor din insectele prinse.

In afara de folosirea secretiilor lipicioase si a perilor indreptati in jos pentru a prinde si mentine insectele in capcana, Darlingtonia californica (planta cobra) are inca un truc: isi ascunde singura, cu grija, toata gaurile de iesire din palnie si creaza iesiri false, menite sa atraga si mai mult "hrana"; astfel, in cautarea unei iesiri, insecta va obosi si va cadea in cele dir urma in capcana. Peretii alunecosi si perii indreptati in jos nu permit acesteia sa mai iasa. Singura specie de planta carnivora in afara de Darlingtonia californica (planta cobra) care foloseste aceasta tehnica este Sarracenia psittacina (planta papagal).

Misterul care inconjoara Darlingtonia californica (planta cobra) este legat de modul in care se realizeaza polenizarea. Floarea este galben-purpurie, cu forma complexa si apare pe o ramura la fel de lunga cat tulpina. Are 5 sepale de culoare verde, care sunt mai lungi decat petalele cu vinisoare rosii. Procesul de polenizare nu a fost surprins niciodata pana acum, dar se banuieste ca ar fi realizat de o insecta nocturna sau musca atrasa de mirosul neplacut al plantei; nu s-a realizat pana acum nici un studiu in acest sens.
Ingrijire si cultivare
Darlingtonia californica (planta cobra) este o planta carnivora foarte greu de mentinut in captivitate, daca putem spune asa, acest lucru depinzand de zona in care este cultivata.

Planta prefera temperaturi potrivite pe timpul zilei si mai reci pe timpul noptii.

Problema cu Darlingtonia californica (planta cobra) este ca in mediul sau natural ea creste in balti sau mlastini care primesc apa proaspata si rece din munte, si se dezvolta mai bine daca radacinile sunt tinute intr-un mediu mai rece decat cel in care sta restul plantei (temperatura pamantului sa fie mai mica decat cea din aer). Cel mai bine este sa copiati aceste conditii si in cultivarea darlingtoniei - udati planta cu apa rece, purificata. In zilele foarte calde ajuta daca asezati pe pamantul din ghiveci cuburi de gheata (facute numai din apa purificata).

Darlingtonia prefera sa stea intr-un loc insorit, cu umezeala atmosferica; este potrivit si un loc aflat in umbra partiala, daca umiditatea este scazuta sau fluctueaza des. Planta se poate adapta la conditiile de umiditate scazuta, dar acest lucru este daunator pentru dezvoltarea ei optima.

Asemenea multor plante carnivore, Darlingtonia californica (planta cobra) are nevoie de o
perioada de repaus pe timpul iernii pentru a trai mai mult timp. Planta se ofileste pana la tuberi in iernile foarte grele si isi mentin frunzele in perioada de latenta, cand iernile sunt mai blande.
Perioada aceasta dureaza intre 3-5 luni, in fiecare an, timp in care dezvoltarea plantei se  opreste. Pe masura ce se apropie primavara, la plantele mature de Darlingtonia californica creste o singura floare, iar cateva saptamani mai tarziu planta va da tuburi (capcane) noi, mai mari decat de obicei. Planta va continua sa produca aceste tuburi pe toata perioada verii, desi acestea vor avea dimensiuni mai mici decat cele de la inceputul sezonului.
Inmultire
Darlingtonia californica (planta cobra) se cultiva mai greu din seminte din doua motive: semintele se gasesc foarte greu si, odata gasite si puse la incoltit, rasadurile cresc foarte greu.

In aceste conditii, cel mai bun mod este sa inmultiti darlingtonia prin stolonii lungi care cresc iarna tarziu si primavara. Cand un pui de planta cobra este deja vizibil la capatul unui stolon (de obicei de la mijlocul spre sfarsitul primaverii), intreg stolonul poate fi taiat in sectiuni lungi de 5-10 cm, cu conditia ca fiecare sectiune sa aiba radacini. Sectiunile de stoloni trebuie asezate pe turba cu muschi, un amestec rece si umed, si plasate intr-o camera cu un grad ridicat de umezeala, bine luminata. Dupa mai multe saptamani, micutele plante vor iesi la iveala din fiecare sectiune de stolon.
Varietati
Entuziastii acestor plante carnivore care au si reusit sa le cultive au obtinut trei forme noi, fiecare de alta culoare: verde, rosie si una bicolora (verde su rosu).

In mediul sau natural, Darlingtonia californica este numai verde in lumia moderata si bicolora in lumina puternica a soarelui.
Info
Darlingtonia californica (planta cobra) este trecuta inca din 1975 pe lista plantelor amenintate cu disparitia din cadrul Institutului Smithsonian (Family Lists of Candidate Endangered and Threatened Plant Species in the Continental United States);
Darlingtonia californica (planta cobra) a fost descoperita in 1841 de botanistul William D. Brackenridge, la Muntele Shasta. In 1853, planta a fost descrisa de John Torrey, care a si dat denumirea genului Darlingtonia dupa numele unui prieten.